Momsredovisning för företagare - Allt du behöver veta!
Moms eller mervärdesskatt, är en statlig skatt på varor och tjänster. Företagare som säljer momspliktiga varor eller tjänster ska ta ut moms av sina kunder och betala den vidare till Skatteverket.
Vad är moms?
Moms är en statlig skatt på varor och tjänster som vanligtvis uppgår till 25 % i Sverige. Vissa varor och tjänster har dock lägre momssatser.
Som företagare är du skyldig att lägga på moms på dina fakturor och sedan redovisa den till Skatteverket. Den moms du tar ut kallas för utgående moms. Samtidigt kan du dra av den moms du betalar på dina inköp (ingående moms).
Vem behöver betala moms?
Du behöver betala moms om du driver en verksamhet som säljer momspliktiga varor eller tjänster. Om din omsättning understiger 80 000 kronor per år behöver du vanligtvis inte registrera dig för moms.
Hur fungerar moms?
När du köper in varor eller tjänster till din verksamhet betalar du moms på inköpen. Denna moms kallas "ingående moms" och du har rätt att få tillbaka den från Skatteverket.
När du säljer varor eller tjänster tar du ut moms av dina kunder. Denna moms kallas "utgående moms" och du ska redovisa den till Skatteverket.
Skillnaden mellan ingående och utgående moms är det belopp du ska betala till Skatteverket.
Gör som många andra företagare!
Registrera dig för vårt nyhetsbrev i formuläret nedan och håll dig uppdaterad med de senaste råden och informationen inom företagsfinansiering och företagande.
Hur registrerar jag mig för moms?
Om du behöver betala moms ska du registrera dig för moms hos Skatteverket. Du kan göra detta på deras webbplats: https://www.skatteverket.se/
Hur redovisar jag moms?
Du behöver redovisa moms regelbundet till Skatteverket. Hur ofta du ska redovisa beror på din omsättning.
Att redovisa moms innebär att du lämnar in en momsdeklaration till Skatteverket. Här sammanställer du hur mycket moms du har tagit ut från dina kunder och hur mycket moms du har betalat på dina egna inköp. Skillnaden mellan dessa belopp är den moms du antingen ska betala in eller få tillbaka.
Exempel: Om du har fakturerat kunder för 100 000 kronor exklusive moms, så har du tagit ut 25 000 kronor i moms (25 %). Om du själv har gjort inköp för 40 000 kronor där momsen uppgår till 10 000 kronor, ska du betala in skillnaden mellan utgående och ingående moms – i detta fall 15 000 kronor till Skatteverket.
Du kan läsa mer om momsredovisning på Skatteverkets webbplats: https://www.skatteverket.se/
Vilka momssatser finns det?
I Sverige finns det tre olika momssatser:
25%: Den generella momssatsen som gäller för de flesta varor och tjänster.
12%: Den reducerade momssatsen som gäller för livsmedel, hotell och camping, samt vissa andra varor och tjänster.
6%: Den lägre momssatsen som gäller för kultur, böcker och persontransporter.
Vilka varor och tjänster är undantagna från moms?
Vissa varor och tjänster är undantagna från moms, till exempel viss utbildning, sjukvård, fastighets- och banktjänster samt vissa artistarvoden.
Vanliga frågor om momsredovisning:
-
Vad händer om jag missar att redovisa moms i tid? Om du lämnar in din momsdeklaration för sent kan du behöva betala förseningsavgifter. Därför är det viktigt att ha koll på deadlines för inlämning. Läs mer på Skatteverkets hemsida om hur det kan påverka dig och din ekonomi som företagare.
-
Vad är momsredovisningsskyldighet? Det är din skyldighet som företagare att hålla koll på hur mycket moms du tar ut och betalar, och sedan rapportera detta korrekt till Skatteverket.
Momsredovisning för företagare
Att hantera momsredovisningen korrekt är avgörande för att undvika ekonomiska problem. Se till att du har rätt rutiner på plats och använd gärna ett bokföringssystem som underlättar momsrapporteringen.
Vi rekommenderar det enkla och effektiva bokföringssystemet acconomy. Som kund hos Euro Finans erbjuder vi detta ekonomisystem helt gratis!
Har du frågor om moms, kan du alltid kontakta Skatteverket eller din redovisningsexpert för att få hjälp.
Hoppas att detta var till hjälp!
Ta reda på mer inom ekonomi och finansiering från Euro Finans här:
Här kan du läsa mer om fakturaköp.
Här kan du läsa mer om hur du ansöker om ett företagslån.
Här kan du läsa om factoring och hur det kan gynna ditt företag.