<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=790446042863156&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Logga in

|

En guide för finansiering av nystartade företag

För att få ditt nya företag att växa behöver du kapital. Här presenterar vi tre olika sätt att finansiera ett nystartat företag och deras respektive för- och nackdelar.

Att starta ett nytt företag är spännande men att få i gång en lönsam verksamhet utan kapital kan vara utmanande. Marknadsföring, maskiner, lokaler och anställda kräver pengar men är avgörande för företagets framgång. Att identifiera och säkra de nödvändiga finansiella resurserna kan därför vara ett kritiskt första steg för många entreprenörer. För att lyckas behöver man förstå de olika finansieringsalternativ som finns tillgängliga och noga överväga deras för- och nackdelar.

Företagslån för nystartade företag
Företagslån är den vanligaste formen av företagsfinansiering idag. Med ett företagslån kan ditt företag låna en klumpsumma som kan användas till viktiga investeringar som maskiner, lokaler eller löner för att driva verksamheten framåt. Lånet betalas tillbaka enligt en bestämd återbetalningsplan – dagligen, veckovis eller månadsvis – tillsammans med ränta och avgifter. Det finns även amorteringsfritt lån där hela lånebeloppet betalas på förfallodagen. Det finns generellt två typer av företagslån för nystartade företag:

  • Med säkerhet: Denna typ av lån kräver en pant som företagsinteckning eller egendom. Räntan är vanligtvis lägre, men administrationen är mer tidskrävande. Säkerhetskravet kan innebära att man måste pantsätta egendom eller tillgångar, vilket kan kännas riskabelt för vissa företagare. Företagsinteckning är till för att skydda eventuella borgensmän om företaget hamnar på obestånd.
  • Utan säkerhet: Här krävs ingen pant, men företaget och dess företrädare måste ha god betalningsförmåga och kommer troligen att behöva gå i borgen. Ansökan sker digitalt och pengarna kan betalas ut snabbt, vilket kan vara en stor fördel för nya företag som behöver omedelbar likviditet.

Fördelar med företagslån till nystartade företag
En av de stora fördelarna med företagslån är den snabba tillgången till kapital. När ansökan väl är godkänd kan företaget ofta få tillgång till pengarna mycket snabbt. Lånen erbjuder även en flexibel återbetalningstakt, vilket kan anpassas efter företagets kassaflöde och ekonomiska situation. En annan fördel är möjligheten att ansöka om företagslån utan UC, vilket skyddar ditt kreditbetyg från att påverkas negativt.

Riskkapital
Riskkapital innebär att privatpersoner eller företag investerar pengar i ditt nystartade företag i utbyte mot en del av ägandet. Detta finansieringsalternativ passar främst aktiebolag med stor tillväxtpotential, där investerare ser en möjlighet att få tillbaka sitt kapital med avkastning när företaget växer och blir lönsamt.

Fördelar med riskkapital
En av de största fördelarna med riskkapital är tillgången till stora summor pengar. Detta kan vara avgörande för företag som behöver betydande investeringar för att växa snabbt. Dessutom innebär riskkapital ofta att man får en erfaren partner som kan bidra till företagets utveckling med kunskap, nätverk och strategiska råd.

Nackdelar med riskkapital
En stor nackdel är att man ger bort en del av sitt företag. Ägarandelarna man lämnar ifrån sig kan innebära att man förlorar en del av kontrollen över företaget. Beslutsfattandet delas med investerarna, vilket kan leda till konflikter om strategiska beslut eller företagets framtida inriktning.

Crowdfunding
Crowdfunding, eller massfinansiering, innebär att många privatpersoner investerar små summor i ditt företag. Investeringarna kan ske genom plattformar som Kickstarter eller Pepins, där företag presenterar sina idéer och projekt för en bred publik som kan välja att stödja dem ekonomiskt.

Fördelar med crowdfunding
Crowdfunding passar bra för innovativa produkter och tjänster, eftersom det ger företag möjlighet att testa sin idé på marknaden och få direkt feedback från potentiella kunder. Det kan även fungera som marknadsföring, då projektet får synlighet på plattformarna och i sociala medier, vilket kan skapa ett intresse och en kundbas redan innan produkten lanseras.

Nackdelar med crowdfunding
En nackdel med crowdfunding är att plattformarna ofta tar ut provision på insamlat kapital, vilket kan minska den totala summan som företaget får tillgång till. Dessutom fungerar crowdfunding bäst för företag som utvecklar nya uppfinningar eller kreativa projekt, och kan vara mindre effektivt för traditionella affärsmodeller eller tjänstebaserade företag.

Att välja rätt finansieringsalternativ för ditt nya företag kräver noggrann övervägning och en god förståelse för de unika behov och mål som ditt företag har. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att ha en tydlig plan och att vara beredd på de utmaningar som kommer med att bygga och växa en verksamhet.

Kontakta gärna någon av våra finansiella rådgivare så kan vi kanske ge några goda råd om våra företagslån och fakturaköpstjänsten.

Här kan du läsa mer om fakturaköp.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker om ett företagslån.

Här kan du läsa om factoring och hur det kan gynna ditt företag.

Vi snackar inte - vi betalar

finansiering av nystartat foretag