Nyheter

Hantera obetalda fakturor

Skriven av Euro Finans AB | 2025-04-08 02:00

Uteblivna betalningar kan få allvarliga konsekvenser för ditt företag. Att ha en plan för att hantera sådana situationer är avgörande för att minimera förluster och skydda din verksamhet. Denna guide ger dig steg-för-steg-instruktioner om hur du går tillväga när en kund inte betalar i tid.

Agera omedelbart på obetalda fakturor

Kontakta kunden: Så snart du inte har mottagit betalning på förfallodagen, kontakta kunden för att ta reda på vad som har hänt. Det kan vara ett enkelt misstag eller att de har problem med sin betalningsförmåga.
Skicka en påminnelse: Om det verkar vara ett misstag, skicka en påminnelse som tydligt visar förfallodatumet, det obetalda beloppet och betalningsalternativen.

Påminnelse med avgift och dröjsmålsränta

Rätt till avgifter: Om du har avtalat med kunden har du rätt att ta ut en påminnelseavgift (lagstadgad avgift på för närvarande 60 kr) och dröjsmålsränta (8% över referensräntan) på obetalda belopp.
Ny tidsfrist: Lägg till avgiften och räntan på påminnelse och ge kunden en ny tidsfrist för betalning, till exempel 7 dagar.
Förseningsersättning för företag och myndigheter: För företag och myndigheter kan du istället ta ut en förseningsersättning på 450 kr. I detta fall kan du inte ta ut någon inkassokostnad.

Inkassokrav

inkassokrav: Om kunden fortfarande inte betalar efter påminnelsen kan du skicka ett inkassokrav. På inkassokravet ska en lagstadgad inkassokostnad på för närvarande 180 kr läggas på.
Inkasso via Euro Finans: Vår tjänst "Inkasso" innebär att Euro Finans agerar ombud för ditt företag i inkassoärenden. Detta kan bidra till att undvika kreditförluster och bevara kundrelationen.

Kronofogdemyndigheten

Betalningsföreläggande: Om kunden inte betalar trots inkassokrav kan du ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. Detta innebär att Kronofogden skickar ett betalningsföreläggande till kunden.

Kostnad och konsekvenser: ansökningsavgiften för betalningsföreläggande är för närvarande 300 kr samt ett arvode om för närvarande 380 kr (som du kan kräva av kunden). Om kunden inte bestrider kravet registreras en betalningsanmärkning.
Betalningsanmärkningen visas vid kreditupplysningar och finns kvar i registret i 3 år för privatpersoner och 5 år för företag.
Om du vill att Kronofogdemyndigheten ska driva in fordran tillkommer en ansökningsavgift på för närvarande 600 kr. Du får en faktura om Kronofogdemyndigheten inte kan få kunden att betala avgiften. 

Om kunden bestrider fakturan:

Domstol: Om kunden anser att fakturan är felaktig och bestrider kravet, kan du inte skicka ett inkassokrav eller ansöka om betalningsföreläggande. Tvisten måste då hanteras i domstol.
Stämningsansökan: Som fordringsägare måste du lämna in en stämningsansökan till domstolen. Stämningsansökan ska beskriva vad du anser dig ha rätt att kräva av kunden och varför.

Tips:

Ha god dokumentation: Se till att du har all relevant dokumentation i ordning, t.ex. fakturor, påminnelser och inkassokrav.
Var tydlig och professionell: Kommunicera tydligt och professionellt med kunden under hela processen.


Här kan du läsa mer om fakturaköp.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker om ett företagslån.

Här kan du läsa om factoring och hur det kan gynna ditt företag.