Ibland behöver företag ta ett lån. Den som ska låna ut pengarna gör alltid en noggrann bedömning av företagets kreditvärdighet. Ju lägre risk långivaren behöver ta, desto större möjligheter att de godkänner ansökan och lånar ut med bra villkor. Här har vi sammanställt fem bra grundtips för hur ett företag kan förbättra sin kreditvärdighet:
Varje gång du gör en låneansökan kommer långivaren att vilja titta på ditt bokslut och resultatrapport. Här framgår mycket information om hur företaget mår och utvecklas. Se till att du har dina siffror i ordning och ansträng dig för att kunna visa att företaget har en långsiktigt positiv utveckling. Betala dina skulder och skatter i tid. Se till att dina kunder sköter sig så att du har pengar på kontot när det är dags att betala företagets fakturor, löner och skatteinbetalningar. Gör en likviditetsplan så du vet när du behöver ha pengar på kontot. Ett bra tips är också att delfakturera när det är stora projekt för att fördela intäkterna under en längre tid. I kreditbedömningen kommer eventuella betalningsanmärkningar att synas, det är en tydlig varningssignal för långivaren. En betalningsanmärkning påverkar dessutom företagets kreditvärdighet under en lång tid och försämrar dina möjligheter att få lån och starta samarbeten.
Precis som banken kollar upp ditt företag, behöver du hålla koll på dina kunder och leverantörer. En oväntad kreditförlust kan orsaka allvarliga likviditetsproblem som snabbt genererar nya problem i företaget. Magkänslan är viktig och det kan vara bra med ett system för varningsflaggor. Märker du att vissa samarbetspartners tar extra lång tid på sig att betala eller leverera, om de plötsligt har skulder hos Kronofogden eller om det finns oroande förändringar i ägarstruktur eller styrelsesammansättning - ja, då kanske det är läge att se över samarbetet.
En av de viktigaste källorna till information om hur ditt företag mår är ditt bokslut och resultaträkning. Anlita professionell hjälp om du inte vill eller kan sköta det själv - det är värt det! Du behöver ha koll på vad banken tittar på och vilka nyckeltal som är viktiga. Det de vill se är att ditt företag växer med god lönsamhet och att det finns en positiv trend i bolaget, och att du sköter dina kort väl. Ett sådant tecken kan vara att företagets vinster återinvesteras i bolaget för att ytterligare förbättra långsiktig tillväxt och lönsamhet. Se därför till att du alltid har koll på dina siffror och förbered dig gärna redan innan du kontaktar en långivare.
Bolagets siffror kan vara i ordning, men personerna som är involverade i verksamheten kanske inte är lika ordningsamma. En långivare vill veta vem de ska göra affärer med och det är inte svårt att hitta uppgifter om vem som till exempel är verkställande direktör eller sitter i styrelsen. Personerna som företräder bolaget behöver också kunna visa upp att de är kreditvärdiga och har rent mjöl i påsen. Så välj dina närmaste bundsförvanter med omsorg.
En långivare kommer att se om du har många andra lån, men också om du har frågat många långivare tidigare. Din historik påverkar din kreditvärdighet. Låna bara om om du verkligen behöver, och när du lånar så gör det för att ditt företag mår bra och behöver kapital för att växa. Låna aldrig för att rädda ett företag som går dåligt och inte är lönsamt.
Som styrelseledamot, ägare eller företagsledare är det du som är ansvarig för företagets ekonomi. Du kommer att få stå till svars den dagen någon går fel. Håll därför koll på vem du jobbar med för att undvika otrevliga överraskningar, fakturera regelbundet, betala dina fakturor och skulder i tid, var noga med företagets bokföring - och agera på varningssignaler innan det är för sent. Se också till att kunderna är nöjda, och följ upp varje leverans och se vad som kan göras ännu bättre nästa gång. Se alltid till att ha ett starkt kassaflöde och tillgängliga resurser för oförutsedda utgifter. Har du dragit på dig dyra lån och krediter så försök ersätta dem med bättre villkor. Flera dyra lån kanske kan ersättas med ett till bättre villkor. Vart går pengarna egentligen, har du koll på kostnaderna? Ofta kan man spara mycket genom att helt enkelt dra ner på onödiga kostnader.